• Läsa & titta
• Förstå
• Reflektera
• Diskutera
• Reagera - en presentation om märkning
• Fördjupning
• Vilken myndighet är det som ansvarar för märkning av livsmedel i Sverige?
• Till vem vänder sig märkningen på maten?
• Vilken funktion ska märkningen på maten fylla?
• Ge några exempel på information som ska finnas på matförpackningar?
Arbeta med faktablad och film.
• Jag håller med.
• Jag håller inte med.
• Vet ej.
• Öppet hörn – jag har en annan idé!
• Läraren läser upp ett påstående.
• Du går till det hörn som bäst stämmer med din åsikt.
• Några elever får förklara varför de valde just det hörnet.
• Därefter får du möjlighet att byta hörn om du ändrar din åsikt.
Läraren förbereder påståenden som har att göra med märkning av mat. Du tar ställning till dessa genom att gå till olika hörn i rummet som representerar olika svar:
Gör så här!
Arbeta i grupper med olika märkningar.
Välj ut de tre märkningar som är viktigast för er.
Skriv ned två argument för varje val av
märkning ni gjort.
Avsluta med att presentera era arbeten.
Vilka grupper anser ni har de bästa argumenten?
Arbeta i par med frågorna:
• På vilka sätt hjälper livsmedelsmärkningarna konsumenter att förstå hur maten produceras?
• Hitta minst en märkning som är betydelsefull för den konsument som vill värna om sin hälsa. Motivera.
• Hitta minst en märkning för kött som ger dig information om hur djuret haft det på jordbruket.
• Finns det något som märkningarna inte berättar men som ni gärna skulle vilja veta?
Finns det något i lektionen som du skulle vilja lära dig mer om?
Skriv ned tre saker du har lärt dig under lektionen?
När du ser den här symbolen ska du ta fram papper och penna och skriva ner era/dina tankar eller svar.